info@kulinarijosstudija.lt · +370 610 21 169 · Krokuvos g. 2, Vilnius
30.05.2016
Kiek kartų savo namuose esate priėmę svečius – artimus, visai kaimynystėje gyvenančius? O kiek kartų pas Jus svečiavosi bičiuliai iš užsienio? Tada juk kaip niekad norisi stalus nukrauti tuo, ko jie niekada neragavo – kažkas lietuviško, kažkas tradiciško. Ir čia sukyla daugiau klaustukų, nei atsiranda užkandžių ant stalo – kas iš tiesų yra lietuviška virtuvė? Ar jos pradžia – didelis cepelinas, o pabaiga – gaivūs vasaros šaltibarščiais? O gal tai visai ne lietuviško stalo ribos?
Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto mokslininkas Rimvydas Laužikas prieš dvejus metus išleido knygą „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“. Būtent joje sudėti visi atsakymai į klausimus – kas yra lietuviška virtuvė, kur jos pradžia, pabaiga, kokios ribos ir ar šios ribos skanios? Ši knyga – tikra kulinarinė kelionė po Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriją. Paslaptys, ką valgė ir gėrė Lietuvos didikai bei valstiečiai, kaip formavosi Lietuvos nacionalinė virtuvė ir kokius patiekalus iš tiesų turėtume vadinti nacionaliniais. Knyga kupina išsamių receptų, pastebėjimų virtuvėje, tad namuose galima pasigaminti viską visai nesudėtingai.
Šįkart Kulinarijos Studija kviečia knygą pavartyti gyvai. Atvira Lietuvos istorinės virtuvės pamoka, kuriai skaniai diriguos mokslininkas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas, prodekanas, Muzeologijos katedros vedėjas, Lietuvos archeologijos draugijos narys, Rimvydas Laužikas. Administruodamas Lietuvos kulinariniam paveldui skirtą tinklaraštį (<http://kulinarinispaveldas.blogspot.com>), rinkdamas patirtį ir žinias iš archeologijos tyrimų, istorinių metraščių, autoriaus pasakojimai virsta įtraukiančia kelione. Ar galėjote pagalvoti, kad Lietuvos kulinarijos paveldas kupinas gardžiausių desertų ir gėrimų? Ir kad bulvės visai nėra pirmoje vietoje kalbant apie lietuvišką virtuvę?
Karališka paslaptinga Lietuvos virtuvė atsivers ne tik pasakojimais, bet ir su užkandžiais iš knygos. Nes juk būtent taip galima keliauti laiku.
Nuotraukos Evgenios Levin
Birželio 29 dieną, trečiadienį, 18.00 val.
Pamokos kaina – 15 €.
Išankstinis bilietų pirkimas būtinas.
Bilietus įsigyti galite čia: https://www.kulinarijosstudija.lt/sesija/renginysdegustacija-lietuvos-istorine-virtuve/?preview=true&preview_id=2577&preview_nonce=b962297af0