info@kulinarijosstudija.lt · +370 610 21 169 · Krokuvos g. 2, Vilnius
26.03.2016
Šv. Velykos yra labai jauki, sakrali, šeimyninė ir labai skani šventė. Net esant pilvo negalavimams gydytojai Jus supras ir tikrai leis kelioms dienoms pamiršti griežtą režimą. Ir visai ne be reikalo! Juk galima tiek visko skanaus pasigaminti ir visą dieną paversti ištisa gardžia degustacija. Kadangi Kulinarijos Studijoe šefas Gian Luca jau užpildė Jūsų maisto meniu, Kulinarijos Studija dalinasi paskutiniais priešvelykiniais patarimais, kaip šią dieną sukurti dar spalvingesne, jaukesne ir… PAPRASTESNE ! Nežinome, kaip Jums, tačiau mums kartais nutinka, o ypatingai tokiomis progomos, kad daug labiau norisi pabūti šeimos rate, nei suktis šventės paruošime. Keletas gudrybių ir viskas bus gražu, spalvinga, o Jūsų šeima mėgausis švente.
Patarimas nr. 1 – VISKAS IŠ ANKSTO
Atsibudus šeštadienio rytą nukeliaukite į turgavietę. Dabar ypatingai noriai bunda pavasaris, o prieš akis – laisvas pirmadienis. Geriausias būdas pasimėgauti trumpomis atostogomis ir jas prasiilginti – grynas oras, pasivaikščiojimas ir malonūs (o dar geriau – valgomi) pirkiniai. Turgus tam – puiki vieta. Nusipirkite daržovių, žuvies ar to, ko labiausiai norėsis ant stalo. Nepamirškite kiaušinių ir spalvų. Išgauti natūralias spalvas iš gamtos – štai Jums metų laimėjimas (vaikams ypatingai smagu stėbėti, kaip iš paprastų valgomų, pavyzdžiui, burokėlių, pasidarai puodą gražiausių dažų. Tad dažams sukurti tinka mėlynasis kopūstas, burokėliai, svogūnų lukštai, arbatžolės – ypatingai, žalia arbata, prieskoniai – ciberžolė, raudonosios paprikos milteliai. Jei nusprendėte naudoti svogūnų lukštus, mėlynąjį kopūstą, burokus ar žaliąją arbatą, visus šiuos dalykus galima ir geriausia yra pasidaryti iš vakaro.
Patarimas nr. 2 – NUSIMARGINKIME KIAUŠINIUS IŠ VAKARO
Pasirinkite ingridientus ir pasiruoškite skirtingus indus. Plonai, smulkiai supjaustykite mėlynąjį kopūstą, užpilkite stikline-dviem vandens. Dėkite kiaušinius. Virkite. Išvirtus palikite stovėti kopūstuose per naktį. Gausite nuostabius mėlynus margučius. Žaliąją arbatą (apie 200g) užpilkite, dėkite kiaušinius, virkite, palikite kiaušinius miegoti žarbatos vonelėje. Burokėlius sutarkuokite, tik nepilkite vandens – burokėliai drėgmės turi pakankamai. Procesas lygiai toks pats, kaip ir ankstesnių. Taip pat elgtis reikia ir su svogūnų lukštais. Su ciberžole ir raudonosios paprikos prieskoniais: keli kupini šaukštai prieskonių (atskirai), vanduo, virimas, miegas prieskoniniame sapne. Ryte galite aliejumi suvilgyti vatelę ir aptepti kiaušinius – jie blizgės. Jei norite paprasto bet originalaus rašto, kiaušinį, prieš dedami virti, apvyniokite siūlu – bet kokiomis kryptimis, bet kokiu storiu. Svarbiausia – siūlas turi laikytis tvirtai.
Patarimas nr. 3 – PASINAUDOKITE PAGALBINĖMIS PRIEMONĖMIS
Jei vis tik nusprendėte naudoti maistinius dažus, kad nesiteptumėte rankų, begalybės paviršių ar neieškotumėte įvairių maišelių, į kuriuos idėjus kiaušinius pilami dažai ir taip kiaušiniai nusidažo (vis tiek juos ištraukti reikės, tad rankos nusispalvins), pasinaudokite senesniu rankiniu plakikliu. Jei turite namuose jau ne vienerius rimtus metus skaičiuojantį plaktuvą, kurio vielutės nėra itin kokybiškos ir kietos, toks plakiklis puikiai tiks kiaušiniams dažyti.
O nudažius kiaušinius tokiu gudriu būdu, vėliau galima juos dar labiau nudabinti. Pavzydžiui, ką nors ant jų užrašykite ar nupieškite.
Patarimas nr. 4 – KITOKS ŽVILGSNIS
Kažkada viena labai išmintinga lietuvių kalbos mokytoja vienoje Klaipėdos gimnazijoje, dvyliktos klasės mokiniams, kurie pavargo nuo besikartojančių vaizdų ir pastovumo, patarė labai paprastą, subtilų dalyką: eikite į mokyklą kitu keliu. Vaizdai pasikeičia, nežinai, per kiek laiko nueisi ir kas kelyje nutiks – gal ką sutiksi, gal su kuo susipažinsi, o gal kaip tik kelias bus ramus ir galėsi ramiai mintyse pamedituoti? Šv. Velykos kartojasi kiekvienais metais, tad puikus laikas į jas vienais metais pažiūrėti, pavyzdžiui, žaismingiau! Dažykite ne tik paprastus kiaušinius, bet virti kartu įmeskite ir putpelių kiaušinius (jie jau savaime yra gamtos nusplavinti, tad jie atrodys margiausi iš margiausių, jei juos nuspalvinsite). Senus lakus, kurių trupiniai nebetinka kokybiškai nagams dažyti, irgi gali būti panaudoti čia. Duokite tuos buteliukus vaikams, o jei nutaškuos jūsų vienspalvius margučius. Atrodys, kad ant jų nutupė amžinos auksinės snaigės. Labai ekologiška ir dar beveik prie panaudojimo antrą kartą projekto prisidėsite (juokaujame – svarbiausia per šventes JUOKTIS). Pasidaryti iš kiaušinių lukštų girliandas ar vainiką. Nupinkite ir susukite naminius lizdukus. O jei turite stiklinius indus, kuriuose paprastai sudedate iš kokios kepėyklėlės parsinešę macaroonsus ar kitkius sausainiukus, kelioms dienoms sudėkite dailius kiaušinius – atrodys tikra vylionė. Žaismingumu pasidabins ir namai ir kiekvienas namiškis pamatęs.
Dar labai smagu pūsti mažus balionus ir raityti klijais apteptas virves ant jų – stenkitės išgauti kiaušinio formą. Palaikę mažiausiai kelias valandas, vėliau balionus susprogdinkite. Siūlai sustingę gausis tarsi margi tuščiaviduriai kiaušiniai – jais padabinti galite ir velykines šakeles namuose ir ant durų rankenos pakabinti. Su vaikais ar draugais galite surengti ir tikrą lobių ieškojimą – ženklais gali būti helio balionų kelias lauke (helio balionų pagrindas gali būti margutis). O ant bet kurio torto ar pyrago, ar Velykinės bobos pabėrę šokoladinių kiaušinių (supakuotų ar ne) – originaliai padabinsite ne tik desertą, bet ir visas stalas dar labaiu suskambės spalvomis!
Linkime Jums jaukių, šiltų, nuoširdžių ir dar skanių, ir spalvotų šv. Velykų !
Nuoširdžiai, Kulinarijos Studija.