info@kulinarijosstudija.lt · +370 610 21 169 · Krokuvos g. 2, Vilnius
Esu kilęs iš Italijos, kur maistas yra neatsiejama kultūros dalis, vienas iš šalies regionų kulinarinių identitetų, čia gyvenančių žmonių pasididžiavimas ir didžiulis palikimas, perduodamas iš kartos į kartą. Maistas mano gimtinėje – tai kasdieninis džiaugsmas įprasminantis paprastas gyvenimo akimirkas…
Kiekvienoje šeimoje virtuvė yra vieta, kurioje ne tik verda maistas, bet ir diskusijos. Prie padengto stalo susiburia šeimos nariai, artimi bičiuliai ne tik mėgautis maistu, bet ir aptarti dienos įvykių, kartu pasibūti.
Mano šeimoje gamina ne tik moterys, bet ir vyrai. Seneliui teko tuo užsiimti profesionaliai – pokariu jis dirbo Italijos bei Prancūzijos restoranuose virėju. Mano sesuo yra diplomuota Italijos someljė asociacijos narė. (Foto Robertas Daskevičius)
Aš savo kelionę po didžiulį virtuvės pasaulį pradėjau dar mokyklos laikais, savo laisvalaikiu bei vasaros atostogų metu. Nuo tada susipažinau su visais virtuvės užkulisiais, – dirbau nuo paprasčiausių darbų iki atsakingiausių, kuomet rankose laikydavau savo pirmąjį asmeninį peilį…
(Foto Robertas Daskevičius)
Nors ir virtuvės gyvenimas man seniai buvo artimas ir savas, turėjau kitų pomėgių ir svajonių, tad studijavau ir dirbau bei į Lietuvą buvau pakviestas visai kitais keliais. Mano darbo specifika buvo tokia, kad turėdavau dažnai ir ilgam išvykti ir sukūręs čia, Lietuvoje, šeimą, supratau jog ilgai tokio darbo nedirbsiu. Tad, kaip ir daugelyje kitų gyvenimo situacijų, taip ir tada, labai pravertė mano žinios virtuvėje. Tačiau šįkart aš nusprendžiau jas tobulinti profesionaliai, – įstojau Italijoje į kulinarijos institutą “IFSE” www.ifse.it
Baigęs “IFSE” profesionalaus virėjo studijas, turėjau galimybę stažuotis Michelin įvertinimą turinčiuose restoranuose. Taip pat labai didelę patirtį gavau keliaudamas po šalį ir regioninės virtuvės paslapčių mokindamasis iš vietinių gyventojų ir savo amato meistrų. Štai, Pjemonto regionas garsėja itin kokybiška mėsa ir jos gaminių paruošimu, todėl čia savo šios srities žinias, įgautas akademijoje, tobulinau dirbdamas mėsinėje.
Savo kulinarinėje kelionėje sutikau nuostabių žmonių, kurie ne tik dega aistra skaniam maistui, jo gamybai bet ir su dideliu pasididžiavimu ir meile tuo pasidalina su kitais. Neišdildomą įspūdį paliko Gemma – nuostabi virėja, turinti restoraną nedideliame Rodino kaimelyje, esančiame šiaurės Italijoje. Čia žmonės net autobusais traukia ne miesto architektūros pažiūrėti, o paragauti nuostabių rankomis gamintų pastos patiekalų. Esu be galo laimingas, kad turėjau garbės su Gemma padirbėti bei įgauti neįkainojamos patirties gaminant pastas pačiu seniausiu būdu.
Grįžęs su šeima į Lietuvą, ilgą laiką ieškojau tinkamos vietos savo veiklai. Svajojau ir norėjau dirbti ne tik virtuvėje, bet ir bendrauti su žmonėmis, besidominčiais virtuve, – juos pamokinti, perteikti savo patirtį ir žinias. Kuomet sužinojau apie tuo metu perduodamą ”Kulinarijos studiją”, supratau, jog tai yra veikla, kurią noriu toliau tęsti ir plėtoti. Nuo 2014 metų pradžios perėmiau šią studiją su puikiomis buvusių šeimininkų idėjomis, jas papildžiau savomis, įkvėpiau jai daugiau itališkų spalvų ir dvasios.
Ir štai dabar labai džiaugiuosi, galėdamas kiekvieną jūsų pakviesti prie mūsų bendros viryklės ir valgių stalo, kartu su manimi bei kitų pasaulio virtuvių šefais keliauti po didžiulį ir neaprėpiamą kulinarijos pasaulį, – ragauti, išmokti, pasidžiaugti ir švęsti drauge jūsų šventę ar tiesiog gyvenimą!