info@kulinarijosstudija.lt · +370 610 21 169 · Krokuvos g. 2, Vilnius
18.12.2015
Geriausi patiekalai, nesvarbu, ar jie saldūs, ar ne, ar sotūs, ar tai tik užkandžiai, svarbiausia, kad dėl jų netektų sukti galvos taip, kad ji visiškai susisuktų: kur rasti šviežius ridikėlius žiemą? O jei nėra šiandien nuskintų smidrų, kitokie netinka? Iš kur gauti tiek agregatų viską pagaminti?
Tokie klausimai dažnai atbaido nuo labai skanaus ir gardaus skanėsto, kurio receptą radome. Italas šefas Gian Luca savo Kalėdinėje laidoje pristatė desertą, kuris pagaminsite greitai ir iš to, kas būtent šiuo metu yra geriausia ir galima rasti visur ! Apelsinai kviepia visi namai ir kiekvienas dovanų maišelis, kiaušinių ir maskarponės pilnos parduotuvės, o jei norėsite desertą dar pagardinti šokoladu – jo tikrai atsiras tarp jau padovanotų dovanų arba spaltoje spintelėje. Taigi – saldus purus desertas apelsino lėktelėje !
Dviejų žmonių susitikimui prie deserto reikės:
Apelsinas (skirsime į dvi puseles, porcija gaunasi dviem žmonėm)
Maskarponės 500g
Cukraus 5 kupini šaukštai
Kiaušiniai – 5 (naudosime ir baltymus ir trynius, bet atskirai)
Plakamoji grietinėlė (pagal skonį)
Galima naudoti šokoladą
Gaminame:
Perpjauname apelsiną per pusę. Tai padarome labai atsargiai, nes apelsino puseles naudosime kaip LĖKŠTUTES ! Išspaudžiame iš apelsinų sultis, naudodami rankų sulčiaspaudę. Puseles apvyniojame maisto plėvele ir įdedame į kamerą bent valandai, kad jos pakietėtų ir tiktų desertinės lėkštutės vaidmeniui. Imame kiaušinius. Jie būtinai turi būti kambario temperatūros, o ne ką tik iš šaldytuvo. Jei jie bus šalti, negausime norimos kremo konsistencijos. Atskiriame baltymus nuo trynių. Į trynius beriame penkis dosnius šaukštus cukraus. Plakame šią masę elektriniu plakikliu. Dedame maskarponę ir plakame – iš pradžių palengva, iš lėto, vėliau greitį didiname. Masė turi tapti vientisa. Kitame inde išplakame iki tokio purumo ir standumo, kad apvertus indą aukštyn kojomis – baltymo debesis taip ir liktų inde. Šefas Gian Luca šį debesį vadina standžiu sniegu (štai Jums ir kūryba – jei už lango sniego nėra, jį susiplakti galima virtuvėje !). Vienas atsakingiausių žingsnių – šių masių sumaišymas. Baltymus dedame ant trynių ir cukraus mišinio ir po truputį viską maišome, masę iš apačios keldami į viršų. Pilame grietinėlę į indą, kuriame ją plaksime. Kadangi pagrindinė saldumynų paslaptis slypi pačiame pavadinime (saldumynas kilo juk iš žodžio – SALDU), tad ir čia dedame kupiną šaukštą cukraus. Plakame masę.
Ištraukiame apelsinų puseles, išvyniojame iš plėvelės. Į apelsinų luobelių vidų įpilame šiek tiek apelsino sulčių, ant viršaus dedame kremą. Suplaktą grietinėlę įdedame į konditerinį maišą su žvaigždutės antgaliu. Jei neturite konditerinio maišelio, grietinėle papuošti deserto viršų galima jos įdėjus į paprastai vamzdeliu suvyniotą sviestinį popierių. Jei norite visiško tobulumo – pabarstykite tarkuoto šokolado ant viršaus !
Apelsinai – stebuklingas vaisius. Jis gaivina ir karštą dieną, ir šildo žiemos metu – karštame vyne ar saldžiuose, sočiuose desertuose. O dar apelsinais galima išpuošti visus namus – jie dvelks jaukumu, gaivuma ir apsupas namus Kalėdomis…
Kalėdinę Lietuvos Ryto laidą galite pažiūrėti čia: http://tv.lrytas.lt/?id=14500093981447707224