info@kulinarijosstudija.lt · +370 610 21 169 · Krokuvos g. 2, Vilnius
13.12.2015
Visi vaikai žino Jūreivį Papajų. Jis – tikras stipruolis, turintis raumeningas rankas, guvų protą ir… nuolat iš skardinių valgantis špinatus ! Šis personažas daugybę vaikų išmokė ir skatino valgyti daržoves, o ypatingai, špintus. Tokio personažo kūrėjai turbūt buvo įkvėpti šio ypatingo lapuočio, kuriame esantys peptidai, veiksmingai mažina kraujospūdį. Špinatai apsaugo nuo uždegiminių procesų, apsaugo akis nuo kataraktos ir net saugo odą nuo RAUKŠLIŲ ! Visą knygą galima būtų išleisti su špinatų puikiomis savybėmis. Tačiau kaip ir su kuo špinatus galima gaminti? Juk iš skardinių valgyti tinka Papajui, o mums – visai nebūtina taikyti tik šį vieną būdą.
Kulinarijos Studijos įkvepėjas šefas Gian Luca Demarco siūlo prieš Kalėdas gardžius špinatų tortino su parmigiano sūrio padažu. Tinka ir šventėms, ir romantiškai lengvai vakarienei. Tiks, net jei prieš Kalėdas nenorite sočiai ir riebiai valgyti. O jei per Kalėdas prisivalgysite tiek, kad negalėsite pajudėti, puikiai viską atsvers šis špinatų tortino !
RECEPTAS
Ingredientai
4 porcijoms:
500g Špinatų
4 Kiaušinių
200g Parmigiano sūrio
20g Kedro riešutų
25g Sviesto (ir kelių gramų kepimo formelių patepimui)
250ml Pieno padažui (ir vieno šaukšto špinatų masei)
Druskos pagal skonį
2g Muskato riešuto
Džiūvėsėlių kepimo formelėms pabarstyti
25g Miltų
Gaminame
Pradedame nuo špinatų pyragėlio. Nuplauname špinatus ir nusausiname ant rankšluostėlio. Į keptuvę suverčiame špinatus, pasūdome pagal skonį, po poros minučių pilame pusę stiklinės vandes, uždengiame dangčiu ir dar kaitiname apie 4-5 minutes, kol suminkštės. Atidengiame keptuvę ir leidžiame vandeniui visiškai išgaruoti. Špinatus, kiaušinius, 100g tarkuoto parmigiano sūrio ir kedro riešutus dedame į maišytuvą, pagardiname druska, muskato riešutu ir, galiausiai, įpilame šaukštą pieno. Viską maišome iki vientisos kreminės masės.
Patepame sviestu kepimo formeles, pabarstome jas džiūvėsėliais ir užpildome špinatų mase. Į gilią skardą dedame kepimo formeles su špinatais ir pilame vandens, kad apsemtų 1/3 formelių aukščio. Skardą dedame į orkaitę, įkaitintą iki 180°C temperatūros ir kepame 25-30 minučių. Tuomet sumažiname temperatūrą iki 160°C ir kepame dar 15-20 minučių.
Kol kepa tortino, gaminame parmigiano padažą. Prikaistuvyje išlydome sviestą, dedame miltų ir maišome šluotele, kol gauname “roux” mišinį. Pilame pieną ir toliau maišome ant silpnos ugnies, kol sutirštės. Nuimame prikaistuvį nuo ugnies, po truputį dedame likusį tarkuotą parmigiano sūrį ir maišome, kol gauname vientisą padažą. Jo konsistencija turėtų būti gana tiršta, kad nuo pakelto šaukšto lėtai nusileistų.
Tortino patiekiame lėkštutėje su parmigiano padažu.
Buon appetito!