info@kulinarijosstudija.lt · +370 610 21 169 · Krokuvos g. 2, Vilnius
25.12.2015
Ant švenčių stalo visada būtinai būna duona – kepalas ar kelios riekutės, tamsi, šviesi ar visas duonos pyragas. Visas užtepėles, salotas ar užkandas kalėdines išragauti būtų labai negardu, jei nebūtų duonos. Kulinarijos Studijoje pastarąsias kelias savaites šefas Gian Luca mokė kepti tikrą, gardžią itališką duoną Pane di Natale. Ji – tikra duonų karalienė. Gardi, skani, soti, pilna įvairiausių skonių – ne tik puošmena, dovana, bet ir visu rimtu patiekalu gali tapti.
Kulinarijos Studija dalinasi gardžios tradicinės itališkos duonos receptu ir linki Jums skanių, jaukių švenčių !
KALĖDINĖ DUONA. PAN DI NATALE – receptas
Jums reikės:
Gaminame:
Miltus suberiame į puodą ir viduryje padarome šulinuką. Dedame pirmąją sviesto dozę. Šiai duonai reikės sviestą dalinti dviem dozėmis – pirmąją, didesnę dozę, dėsime maišymo pradžioje ir mažesniąją – pabaigoje. Taigi, sviesto pirmą dozę pjaustome mažais gabaliukais ir dedame į šulinuką. Dedame į vidų kiaušinius. Atskirai sumaišome vandenį su mielėmis, kad mielės ištirptų. Pilame šilto vandens ir mielių mišinį į šulinuką. Maišome ir vėliau minkome visą tešlą. Tešlą reikia minkyti nuo savęs su delno apatine dalimi stumiant į priekį. Gerai išminkius ir gavus vientisą tešlą, beriame apelsinus. Tada beriame razinas. Įminkome likusią dalį sviesto – antrą dozę. Formuojame pyragą (duonos formos) ir dedame į formą (geriausiai tinka popierinė – vienkartinė). Laikome keturias valandas (22-23 oC), uždengus medvilniniu audeklu. Pyragas padvigubės bet neišlys, todėl atkreipkite dėmesį į kokią talpą dedate itališką duoną – tešlai pūstis turi likti vietos. Pagal tradicijas, duonos paviršiuje daromas nedidelio kryžiaus formos įpjovimas. Duona kepame orkaitėje 165-170 oC temperatūroje 30 minučių. Visiškai atvėsinus duonelę, apibarstome cukraus pudra ir patiekiame ant šventinio stalo.
P.s. Duoną galima pagardinti riešutais, pavyzdžiui, migdolais. O atvėsinus ir supakavus į skaidrų popierių ir surišus kaspinu, gausis puiki, gardi ir labai jauki dovana mylimiems.